POLAZAK U VRTIĆ I ADAPTACIJE

 

Katkad prilagodba na vrtić više treba roditeljima nego djeci, ovisi o tome koliko je dijete odraslo, zrelo, pripremljeno na kolektiv. Evo savjeta kako da polazak u vrtić svima bude što ugodniji!

Odlazak u vrtić predstavlja veliku promjenu za dijete, ali i za roditelja. Dijete odlazi iz sigurne i zaštićene okoline doma u potpuno novu sredinu punu iznenađenja. U ranom djetinjstvu djeca stvaraju snažne emocionalne veze s osobama koje se za njih brinu te im je potreban veliki osjećaj sigurnosti kako bi mogla istraživati svijet oko sebe. U vrtiću se prvi put dijete nalazi u situaciji da je duže vrijeme odvojeno od roditelja te je sasvim normalno da se toga boji. Roditelj si može postaviti tisuću pitanja. Kakve će biti tete u skupini? Hoće li prepoznati sve potrebe mog djeteta? Što ako se mom djetetu ne svide vršnjaci ili igre koje se igraju? Što ako će morati jesti nešto što ne voli? Jesmo li sigurni da je dobro da naše dijete ide u vrtić?

Što učiniti prije prvog odlaska u vrtić??
- Nekoliko dana prije prvog odlaska u vrtić razgovarajte s djetetom o svim pozitivnim stvarima koje ga tamo čekaju, objasnite mu da će se tamo moći igrati, izrađivati nešto zanimljivo, upoznati prijatelje i družiti se s njima.
- Pokažite djetetu vrtić, ako već ne možete iznutra, odvedite ga kako bi vidjelo dječje igralište.
- Ako za to imate prilike, odvedite dijete na druženje s većom skupinom djece, bilo u nekim igraonicama ili na dječjim rođendanima.
- Zauzmite primjereni stav - došli ste privremeno kao oslonac, ne da bi ste se s njime igrali.
- Potičite komunikaciju djeteta s tetama - ako od vas traži da ga odvedete na wc, potaknite ga da za to upita tetu.
- Važno je da oproštaj od djeteta ne traje predugo te da se nakon pozdravljanja s djetetom više ne zadržavate u vrtiću nego odmah odete. To je bitno zbog toga što kada djeca vide da se roditelj zadržava u hodniku i promatra što se događa s njima, interpretiraju kao zabrinutost što u njima izaziva nesigurnost.
- Pokažite djetetu svoje povjerenje u odgajatelja: "Teta će se brinuti za tebe dok se ja ne vratim".

Puno sreće svima!